Québec -> Montréal
Door: Simon
Blijf op de hoogte en volg Simon
27 Mei 2006 | Canada, Montréal
Waar houdt het object Simon zich heden ten dage nou zoal mee bezig?
Van 9 tot 19 mei heb ik een cursus gevolgd. De cursus was in Québec (de stad). (Het is Québec als je over de stad praat en le Québec als het over de provincie gaat). Het onderwerp was Ecologie van veengebieden en het kwam er op neer dat we leerden hoe je bepaalde veenmossoorten, andere mossen en 'gewone' veenvegetatie kunt herkennen in het veld en met behulp van de binoculair en de microscoop. De cursus was aan de faculteit Biologie van Université Laval en werd gegeven in het Frans (natuurlijk). Dat was af en toe redelijk aanpoten want docent Gilles Ayotte had een flink accent (van de omgeving Lac St. Jean, dat zegt genoeg) en de terminologie uit de plantenwereld ben ik nog niet helemaal meester. Ook niet in het Nederlands trouwens. We hebben een paar leuke excursies gedaan naar een paar mooie 'tourbières' (=veengebieden). Het was erg nuttig en ik heb dus veel geleerd.
Het voetbalseizoen hier dreigt nu eindelijk aan te breken. Voetbal is hier dus een zomersport. Maandag a.s. heb ik mijn eerste wedstrijd. Het veld is half kunstgras, half echt gras, waarbij alleen het middengedeelte kunstgras is en ik de linksback met nummer 20. Een soort nieuwe Maxwell hoop ik. Of Roberto Carlos, want aanvallen vind ik toch ook wel leuk.
Ook zijn de voorbereidingen voor mijn veldwerk begonnen. Ik lees veel artikelen over vergelijkbare onderzoeken en schrijf een plan van aanpak voor analyse van 'mijn' veengebieden. Om precies te zijn ga ik een reconstructie maken van de uitwisseling van koolstof (CO2) door de veenvegetatie en het klimaat voor de laatste 7000 jaar (sinds het verdwijnen van de ijskap in Québec). Hiervoor verdwijn ik 5 weken (10 juli-12 augustus) naar het kamp van de Eastmain-hydrocentrale bij Baie James met een masterstudent die mijn assistent wordt, Pierre-Luc. Gaaf hè? Er zullen daar op dat moment ongeveer 30 personen van mijn universiteit (UQÀM) zijn, dus dat wordt zeker gezellig. Helaas kan Isabelle niet mee.
Sinds mijn bezoek vorige week aan IKEA (ja hoor) lijkt mijn kamer eindelijk ergens op, compleet met plant, handgeknoopt tapijtje (zevenjarige Thai waarschijnlijk), een boekenkast Billy (wie kent hem niet?). Nu nog een bed...wacht, ik maak zo even een foto
Ik las dat het weer in Nederland het een beetje af laat weten. Nou, hier was het vorige week ook koud en vier dagen onophoudelijke regen (echt waar) maar nu is het 25 graden!
27 Mei 2006 - 07:56
Frans:
Hé broertje!
Vinden de voetballers het niet vervelend dat je er 5 weken tussenuit kruipt?
Leuke foto's ookweer, dat Sphagnum klinkt als een deense vloek ofzo :o) -
27 Mei 2006 - 08:20
Joost:
Zo, ik zie je al met je assistent door de veengebieden hobbelen in een witte jas, je assistent met een hele zware tas op zijn rug (gebruik van maken!): "kun je die binoculair iets dichterbij houden? En waar blijft de koffie Pierre-Luc?" -
27 Mei 2006 - 11:15
Heleen:
Lieve Simon,
Het weer is hier inderdaad niet om over te schrijven maar dat doe ik dan toch maar wel:
Hebben vorige week weer Utrecht Freyr gefietst: het onmogelijke bleek toch mogelijk: het weer was nog kutter dan vorug jaar, alleen maar regen en nog hardere wind, 36 lekke banden, 15 verkeerdrijders, 15 uitvallers en de eerste (Tom) kwam pas om half 12 binnen. Roel was 2e en Esther was 3e (en daarmee 1e vrouw). Ik ben uiteindelijk om 12.10 binnengekomen... Vreemd genoeg wil ik misschien toch wel weer meedoen volgend jaar, maar vrees ook voor nog slechter weer...
Verder gister een verregende bruiloft gehad van mn neef, maar was toch wel erg leuk!
Maar ga nu een boek lezen wat iedereen in 1 dag uit schijnt te lezen: komt een vrouw bij de dokter van Kluun, ben benieuwd...
Liefs Heleen -
28 Mei 2006 - 21:20
Fred:
Hee ex-huisgenootje!
Goed om te horen dat je t naar je zin hebt! Interessante namen allemaal hor ;)
Hier is ook alles ok. Laatst nog een erg mooie, gezellige en vooral lekkere BBQ avond met zn allen gehad! Hou je goed, ciao! -
29 Mei 2006 - 15:33
Yvo:
Hey Simon!
Klinkt goed man. Ben benieuwd naar je veldwerk.
Hier alles ok, net terug v een verregend klimweekend in de Vogezen, toch erg leuk gemountainbiked en soms toch nog geklommen ;-) Donderdag as voor het eerst aan de baan in R'dam...
Veel plezier daar! De Ooienvaar, Yvo -
05 Juni 2006 - 12:58
Roel:
heeeeeeeeej simon! vorige week lekker in de Franse alpen gefietst! Weer was niet altijd top, maar wel een aantal mooie beklimmingen gemaakt (oa de Cormet de Roselend en Col du Petit Saint Bernard! Ben helemaal klaar voor de Grand fondo Eddy Merckx die ik dit weekend met een groepje ga fietsen! Zit jij nog wel ns op de fiets trouwens? -
15 Juni 2006 - 19:45
Familie Van Bellen:
Marjolein is geslaagd!!!
Dus we zitten nu daar het te vieren, en naar Zweden - Paraguay te kijken (0-0). Ibrahimovic is slecht.
Groeten van iedereen hier,
Marjolein, Jan etc. -
21 Juni 2006 - 11:23
Franke:
Zit de nummer 20 niet op de bank?